Oficjalny partner sklepu:

 

EssentiAla - Pure Essence of Omega3 - 92% OSÓB NIE WIE LUB JEST W BŁĘDZIE...
EssentiAla - Pure Essence of Omega3 - 92% OSÓB NIE WIE LUB JEST W BŁĘDZIE...

92% OSÓB NIE WIE LUB JEST W BŁĘDZIE...

Jaka jest różnica pomiędzy kwasami Omega-3 i Omega-6? Czy można je przedawkować?

Jest duże prawdopodobieństwo, że potrzebujesz Omega-3 a masz za dużo Omega-6… Przeczytaj i oceń ile kwasów tłuszczowych jest w Twojej diecie i sprawdź czy należysz do grona 85% osób z niedoborem kwasów Omega-3. No i czym skutkuje zaburzenie równowagi.


Omega-3 i Omega-6 należą do kwasów wielonienasyconych. Kwasy te przekształcają się w organizmie w prostaglandyny, które biorą udział w regulacji każdego narządu, każdej komórki ludzkiej.


Dieta bogata w Omega-3 i Omega-6 jest kluczem do zdrowia. 

Musimy dostarczać wraz z pożywieniem dwa pierwotne kwasy tłuszczowe: kwas linolowy (LA), czyli najważniejszy z kwasów Omega-6 oraz kwas linolenowy (ALA) najcenniejszy z grupy Omega-3. Nasz organizm nie jest w stanie ich wytworzyć.

Oba te kwasy są pochodzenia roślinnego i to właśnie z nich nasz organizm syntetyzuje pochodne, wtórne kwasy Omega.

I tak z Omega-3 ALA powstają w wyniku konwersji najbardziej przebadane kwasy EPA i DHA. Więcej na temat konwersji znajduje się w innym artykule KLIKNIJ 

Omega-6 jest łatwo dostępna i znajduje się w mięsie i produktach odzwierzęcych takich jak sery, mleko, jajka. Ze źródeł roślinnych znajdziemy ją w oleju słonecznikowym, rzepakowym, oliwie z oliwek, orzechach. W dzisiejszej diecie dostarczenie tego kwasu z pożywieniem nie stanowi problemu. 

Kłopot jest z Omega-3 - nie tylko dlatego, że mało jest żywności, która może nam ją dostarczyć, ale również dlatego, że jest niestabilna - niezwykle łatwo się utlenia i niszczy w wysokiej temperaturze tworząc szkodliwe tłuszcze trans. To właśnie utleniona Omega-3 sprawia, że ryba zaczyna śmierdzieć a olej lniany po 2 tygodniach „trąci” nieświeżą rybą. Ten sam proces jest odpowiedzialny za jełczenie orzechów czy oleju. Im więcej Omega-3 w surowcu, tym łatwiej „jełczeje”. 

Producenci nie „lubią” produktów z Omega-3 - mają one bowiem krótki termin przydatności do spożycia. Właśnie dlatego olej lniany o wydłużonym okresie przydatności produkowany jest z nisko-linoleinowej odmiany lnu. Taki olej ma tylko kilka procent Omega-3. Również dlatego zmodyfikowano ziarno soi. Ten najczęściej zasiewany gatunek właściwie jest pozbawiony Omega-3, bo ziarno starej odmiany bardzo szybko ulegało utlenieniu. A Omega-3 jest jest bardzo cennym i niezbędnym składnikiem naszej diety.

Uważa się, że wiele chorób dieto-zależnych ma swoje podłoże właśnie w zaburzeniu równowagi pomiędzy kwasami Omega-3 i Omega-6 oraz w dostarczaniu zbyt dużej ilości tego drugiego.


Kwasy tłuszczowe Omega-3. 

Mają najbardziej ochronne i lecznicze właściwości. Wg. wielu badań ich rola jest kluczowa w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Działają przeciwzapalnie, chronią przed astmą, osteoporozą, śmiertelną arytmią. Wspierają pamięć i koncentrację, bywają środkiem wspomagającym leczenie w przypadku demencji i niektórych psychoz. Poprawiają i utrzymują nawilżenie skóry, chronią stawy.

Ponadto źródła medyczne wskazują, że podnoszą odporność, pobudzając limfocyty typu T, hamują proces namnażania komórek nowotworowych, skutecznie zwalczają procesy zapalne w organizmie, chronią układ krwionośny, regulują przewodnictwo nerwowe, działają regulująco na działanie insuliny (wykorzystywane w leczeniu cukrzycy), łagodzą nadpobudliwość dzieci, wpływają regulująco na układ rozrodczy, zmniejszają napięcie przedmiesiączkowe, przyspieszają przemianę materii u osób z zastojami i nadwagą. 

Długa jest lista działań pro-zdrowotnych a wiele właściwości jest wciąż badanych i odkrywanych przez naukowców. 

Najbardziej przebadanym efektem diety bogatej w kwasy Omega-3 jest regulacja poziomu cholesterolu i pozytywne działanie w profilaktyce przeciwzawałowej. Kwasy te poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL, znacznie ograniczają ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.

Wiadomo też, że są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu i dziecka. (1) (2) 


Omega-6 - druga strona medalu

Omega-6 jest antagonistą Omega-3. Podczas gdy np. Omega-3 zmniejsza krzepliwość krwi, to Omega-6 sprzyja jej zagęszczeniu. Kwasy Omega-6 działają pro-zapalnie, zaś Omega-3 mają działanie przeciwzapalne.

Omega-6 mają wiele zalet - wzmacniają układ nerwowy, przyspieszają gojenie ran, odżywiają skórę, włosy i paznokcie, wspierają pracę nerek, wątroby.

Brzmi dobrze, ale… nadmiar Omega-6 bardzo nam szkodzi.


Skutki nadmiaru Omega-6.

Nadmiar Omega-6, zaczyna blokować działanie kwasów Omega-3 i tworzy cząsteczki zwane mediatorami lipidowymi o prozapalnym działaniu. Enzymy odpowiedzialne za metabolizm obu kwasów jednakowe, więc oba kwasy konkurują o nie.

Dowiedziono naukowo, że duże spożycie tłuszczów Omega-6 przy niedoborze Omega-3 prowadzi do schorzeń zapalnych i zwyrodnieniowych. Przy nadmiarze tego kwasu nasz organizm funkcjonuje de facto w ciągłym stanie zapalnym. Sprzyja również rozwojowi raka piersi po menopauzie i stymuluje wzrost nowotworów prostaty. 

Badania wskazują również, że nadmiar Omega-6 może być odpowiedzialny za otyłość. (3)

Odpowiednia, zbilansowana ilość Omega-3 w diecie, zrównoważy negatywne skutki nadmiaru Omega-6.

Według prof. Umberto Veronesi (4), włoskiego onkologa światowej sławy, byłego ministra zdrowia Włoch, autora ponad 800 publikacji naukowych i kilkunastu książek poświęconych profilaktyce i leczeniu nowotworów optymalna proporcja Omega-6 do Omega-3 wynosi 5 lub 6:1. Niektóre źródła i diety zalecają proporcje 4:1, a w dodatku sugerują, że im mniej Omega-6, tym lepiej. (5)

W erze paleolitu proporcje Omega-3 i Omega-6 wynosiły 1:1. Większość medycznych źródeł wskazuje, że w XXI wieku nie powinniśmy dostarczać więcej Omega-6 niż pięciokrotność kwasów Omega-3.

Mniejsza o detale. I tak większość z nas w ogóle nie trzyma proporcji poniżej 10:1. Bywa, że regularnie stosunek tłuszczów w diecie wynosi 20:1, a nawet 40:1!

deficyt


Skąd taki nadmiar Omega-6 w dzisiejszej diecie?

Globalne badania z 2016 roku wykazały, że aż 85% populacji w krajach rozwiniętych ma deficyt kwasów Omega-3 *. W Polsce też nie jest dobrze - dostarczamy średnio 60% dziennego zapotrzebowania na Omega-3 (dane GUS). (6) (7)

Mapa Omega-3

Skąd takie zaburzenie równowagi we współczesnej diecie? Odpowiedź jest bardzo prosta. Nasza dieta uległa radykalnej zmianie w ostatnich 100-200 latach. Zmieniliśmy drastycznie skład naszego talerza a dzisiejsza żywność pochodzi w większości z zaburzonego łańcucha pokarmowego. 

Dawniej żywność pochodziła z małych gospodarstw, gdzie krowy pasły się na łąkach i jadły trawę, kury biegały po podwórkach i skubały trawę. Roślinny, świeży pokarm dostarczał zwierzętom kwasy Omega-3 ALA. Dzięki temu zarówno wołowina, drób czy jajka zawierały oprócz Omega-6 również sporo kwasów Omega-3. Przy chowie przemysłowym zwierzęta nie mają dostępu do świeżej trawy i karmione są paszami. Takie mięso i jaja zawierają kilkunastokrotnie więcej kwasów Omega-6 niż z chowu domowego.

jajka

Dr Artemis Simopoulos - lekarz, badacz, Prezes Center for Genetics Nutrition, przebadała jajka pod kątem zawartości Omega-3 i Omega-6. Pod lupą znalazły się wiejskie jajka ekologiczne z chowu tradycyjnego i jajka z chowu przemysłowego.

Okazało się że jajka wiejskie mają proporcje 1,5:1 Omega-6 do Omega-3 a jajka z chowu przemysłowego 15:1! (8)

Jemy coraz więcej przetworzonej i smażonej żywności. Takie produkty jak olej słonecznikowy, wieprzowina, żółte sery, masło czy wędliny goszczą na naszych stołach zbyt często i dostarczają właśnie nadmiar Omega-6, zaburzając delikatną równowagę.

Efektem jest ciągły stan zapalny organizmu - właśnie z tego powodu jesteśmy często chorzy na „nie wiadomo co”.

Tabela oleje


Co możemy zrobić?

Wiemy jak trudno jest zmniejszyć ilość Omega-6 w naszym jadłospisie. Oczywiście warto zastanowić się nad dietą i zmniejszyć ilość spożywanych kwasów Omega-6 - mniej smażonego, mniej oleju słonecznikowego, żółtych serów, wieprzowiny.  

Aby zachować zdrowie powinniśmy wyrównywać nadmiar Omega-6 poprzez spożywanie więcej produktów bogatych w Omega-3.

Ważne, aby wybierając produkty mające uzupełnić Omega-3 w naszej diecie, sprawdzać proporcje Omega-6 i Omega-3 i wybierać te które mają przewagę Omega-3 nad Omega-6.


Źródła Omega-3

Bogatym źródłem Omega-3, którym łatwo było zbilansować nadmiar Omega-6 był kiedyś olej rybi i ryby. Jednak ze względu na zanieczyszczenie mórz i oceanów ryby dziko żyjące zostały skażone metalami ciężkimi a hodowlane mają niski poziom Omega-3 (są karmione paszą, więc nie mogą kumulować Omega-3 z alg).

Jednym z niewielu produktów roślinnych zawierających dużo Omega-3 jest wysokolinolenowy olej lniany. Właśnie dlatego to ten olej stał się surowcem do produkcji esencji kwasów Omega-3 EssentiALA.

Olej ten poddajemy procesowi gruntownego oczyszczenia z cyjanogenów i środków ochrony roślin oraz estryfikacji. Dzięki temu z trójglicerydów (oleju) powstaje forma wysoko-przyswajalnych mono-estrów - maleńkich cząsteczek, które utrzymują wysoki stabilny poziom kwasów Omega-3 aż przez 24 godziny po spożyciu.

EssentiALA jest koncentratem i zawiera trzykrotnie więcej Omega-3 niż Omega-6. 

W jednej łyżeczce do herbaty znajduje się dzienne zapotrzebowanie na Omega-3 dla dorosłego człowieka. Dzięki temu w łatwy sposób można zbilansować dietę w te wspierające dobre zdrowie kwasy.

Kwasy pochodzenia rybiego, czyli DHA i EPA są pochodnymi kwasów pierwotnych ALA. Jako, że są one efektem przemian, można je przedawkować. Dowody naukowe potwierdzają, że kwasy Omega 3 pochodzące z ryb, oleju rybiego, tranu czy wodorostów przedłużają okres krwawienia i z tego powodu są niebezpieczne dla kobiet w ciąży i podczas menstruacji, osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe i niesterydowe leki przeciwzapalne, np. aspirynę.

Kwasy ALA pochodzące z lnu są kwasami pierwotnymi, są swoistym magazynem dla organizmu, z którego czerpie on wtedy kiedy potrzeba. Proces ten nazywany jest konwersją. Jeśli tych kwasów dostarczymy zbyt dużo, organizm po prostu je wydali.

Więcej o różnicach pomiędzy kwasami Omega-3 KLIKNIJ

essentiALA

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668691

(2)http://medicalxpress.com/news/2016-12-specific-gene-diseases.html

(3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808858/

(4) Prof. Umberto Veronesi - światowej sławy onkolog, były minister zdrowia Włoch, autor ponad 800 publikacji naukowych i kilkunastu książek poświęconych profilaktyce i leczeniu nowotworów, zwłaszcza raka piersi. Prywatnie wegetarianin. 

Umberto Veronesi, Mario Pappagallo: "Z rakiem walczy się przy stole", polskie wydanie: Lucci Editore , 2014 r.

(5)https://dailyhealthpost.com/the-ideal-ratio-of-omega-6-to-omega-3-fatty-acids-for-reducing-inflammation/

http://gamalift.com.br/site/artigos/22.pdf

(6) http://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_breaking-news/2016-06-21/map-highlights-issue-of-global-omega-3-deficiency

(7) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782715300333

(8) https://www.youtube.com/watch?v=bOLgLf9gShE

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl