Odmawiasz sobie dosłownie wszystkiego? Czasami nawet ćwiczysz i starasz się generalnie ruszać więcej? Pomimo odstawienia pieczywa, makaronów, węglowodanów, a nawet owoców wciąż nie możesz zrzucić tłuszczu z brzucha i ud? Przecież kiedyś ludzie jedli wszystko i nie tyli?! Chleb nikomu nie szkodził, makarony też, prawda?!

Przyczyn może być wiele, ale ostatnie badania wykazały, że brak jednego związku w naszej diecie ma na ten stan ogromny wpływ. Kiedyś bowiem żywność nie była sztuczna, przemysłowa i pozbawiona cennych składników, jak ma to miejsce dziś. Właśnie dlatego, choć jemy „to samo” dziś tyjemy, a kiedyś ten problem nie istniał… Na szczęście łatwo to zmienić!

 

Otyłość dzielimy między innymi na zewnętrzną i wewnętrzną (trzewną). Ta wewnętrzna jest zdecydowania bardziej niebezpieczna dla zdrowia – przede wszystkim odpowiada za ciągłe stany zapalne, insulino-oporność, wysokie poziomy trójglicerydów – a to zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. [30-34].

Często też decyduje o tym, że pomimo niewielkiej podskórnej tkanki tłuszczowej mamy wydęty brzuch i duży obwód w pasie.

Oczywiście restrykcyjna dieta, sport, czy praca nad obniżonym stresem to naturalne sposoby walki z otyłością, ale nawet pomimo takich wysiłków wielu osobom nie udaje się jej zwalczyć.

Jak dowodzą naukowcy – przyczyną może być niedobór Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) – czyli inaczej – kwasów Omega-3!

 

Omega-3 naturalny spalacz tłuszczu

Kiedyś kwasy Omega-3 powszechnie występowały w jedzeniu. W samych jajkach ze wsi było ich kiedyś10 razy więcej niż tych współczesnych z marketu! Były też w mięsie, rybach i orzechach. Dziś jest już tylko w tych ostatnich…

Badania kliniczne wykazują, że wzbogacenie diety w kwasy  Omega-3 pomaga zmniejszyć nie tylko obwód i wagę, ale co ważne również znacząco zmniejszyć otłuszczenie narządów wewnętrznych [5, 12].

Statystyki pokazują, że osoby które stosują bogatą w Omega-3 dietę, mają niższy wskaźnik BMI – czyli generalnie są szczuplejsi [5-7].

Dieta bogata w Omega-3 okazała się skuteczną terapią prowadzącą do utraty wagi i zmniejszenia otłuszczenia trzewnego. Dodatkowo, okazało się, że zestawienie diety bogatej w Omega-3 oraz ćwiczeń fizycznych  znacząco poprawia naturalną zdolność organizmu do spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej [19, 20, 21, 22].

Omega-3  wpływa na prawidłową kompozycję ciała poprzez zwiększanie metabolizmu [23-27]. Badania wskazują, że suplementacja kwasami Omega-3 zmniejsza łaknienie, co skutkuje naturalnym obniżeniem ilości spożywanych kalorii. [28, 29].

Krótkie, bo 3-tygodniowe badanie kliniczne wykazało, że osoby które spożywały kwasy Omega-3utraciły aż o 1,5 kg więcej wagi od grupy kontrolnej, która tylko ćwiczyła i stosowała restrykcyjną, nisko-kaloryczną dietę a zamiast Omega-3 otrzymywała placebo [23].
To badanie potwierdza, że suplementacja Omega-3 pomaga utrzymać i przywrócić właściwą kompozycję ciała oraz zdecydowanie szybciej zrzucić zbędne kilogramy.

 

Jaka ilość Omega-3 jest potrzebna by zdrowo chudnąć?

Aby skutecznie spalić nadmiar tkanki tłuszczowej konieczne jest  znaczące zwiększenie dawki dziennej do 4.000 mg kwasów ALA lub 400 mg EPA/DHA. [14-18]. 

Podwyższenie ilości spożywanego Omega-3 skutkowało u badanych osób zmniejszeniem negatywnych skutków otyłości – w szczególności tych związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu [14, 15, 17, 21, 25, 35-46].

Udowodniono, że dieta bogata w  Omega-3 nie tylko pomaga zrzucić wagę, ale również dostarcza dodatkowych benefitów likwidując zagrożenia dla zdrowia  związane z otyłością.

Według danych GUS dieta Polaków jest uboga w Omega-3 – w naszej codziennej diecie dostarczamy jedynie 60% zapotrzebowania na te drogocenne kwasy. Dlatego, aby naturalnie chudnąć warto rozważyć dobrą i mądrą suplementację.

Omega Omedze nie równa!! Wybieraj mądrze!

Do wyboru mamy suplementy rybie, które dostarczają kwasy wtórne Omega-3, czyli EPA/DHA.
Tych nie rekomenduję
 ze względu na obecność metali ciężkich, konserwantów i innej chemiimającej za zadanie ukryć rybi zapach. Zresztą wiele ostatnio pisze się o dramatycznie niskiej jakości samego surowca do produkcji tych suplementów – w tym o poziomie ich utlenienia (stąd ten rybi zapach i „odbijanie” rybą przez cały dzień). Wystarczy przeczytać popularny artykuł „Ściek w pigułce”.

Dlatego zdecydowanie polecam spożywanie kwasów roślinnych ALA – są to jedyne niezbędne kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i muszą być dostarczane z pożywieniem.

W kwasy ALA bogate są olej lniany i olej konopny, ale ze względu na wysoką kaloryczność nie jest to dobre rozwiązanie dla osób chcących zrzucić kilogramy.
Aby dostarczyć potrzebną ilość Omega-3 trzeba by zjeść 8-10 łyżek tego oleju – czyli „lekką ręką” 2.000 kcal!!
Osobiście rekomenduję essentiALA – polski produkt, który jest niskokalorycznym koncentratem kwasów Omega-3 wyizolowanych z oleju lnianego. Według wielu lekarzy i dietetyków jest to najlepsza i jedyna w pełni bezpieczna Omega dostępna na rynku.
Normalna dzienne dawka preparatu to 4 ml (łyżeczka do herbaty), jednak dla chcących schudnąć proponuję zwiększyć dawkę do łyżki stołowej (10ml).

Spożywamy wówczas jedynie 80 kcal! 🙂 – to w zasadzie NIC, a dostarczamy sobie uderzeniową dawkę kwasów Omega-3 (5.000 mg). Dzięki temu nie tylko zaczniemy chudnąć, ale poprawimy zdrowie na kilku innych płaszczyznach. Podziękują nam za to nasz mózg, serce i nasz odporność!
Życzę wszystkim powodzenia w odchudzaniu!

 

 

Materiały źródłowe:

 

1.            Flegal, K.M., et al., Prevalence of obesity and trends in the distribution of body mass index among US adults, 1999-2010. JAMA, 2012. 307(5): p. 491-7.
2.            Katzmarzyk, P.T. and C. Mason, Prevalence of class I, II and III obesity in Canada. CMAJ, 2006. 174(2): p. 156-7.
3.            Gotay, C.C., et al., Updating the canadian obesity maps: An epidemic in progress. Can J Public Health, 2013. 104(1).
4.            Ford, E.S., et al., Trends in obesity and abdominal obesity among adults in the United States from 1999-2008. Int J Obes (Lond), 2011. 35(5): p. 736-43.
5.            Micallef, M., et al., Plasma n-3 Polyunsaturated Fatty Acids are negatively associated with obesity. Br J Nutr, 2009. 102(9): p. 1370-4.
6.            Saito, E., et al., Docosahexaenoic acid content in plasma phospholipids and desaturase indices in obese children. J Atheroscler Thromb, 2011. 18(4): p. 345-50.
7.            Burrows, T., C.E. Collins, and M.L. Garg, Omega-3 index, obesity and insulin resistance in children. Int J Pediatr Obes, 2011. 6(2-2): p. e532-9.
8.            Goonasegaran, A.R., F.N. Nabila, and N.S. Shuhada, Comparison of the effectiveness of body mass index and body fat percentage in defining body composition. Singapore Med J, 2012. 53(6): p. 403-8.
9.            Chang, S.H., et al., A systematic review of body fat distribution and mortality in older people. Maturitas, 2012. 72(3): p. 175-91.
10.          Lee, C.M., et al., Indices of abdominal obesity are better discriminators of cardiovascular risk factors than BMI: a meta-analysis. J Clin Epidemiol, 2008. 61(7): p. 646-53.
11.          Coutinho, T., et al., Central obesity and survival in subjects with coronary artery disease: a systematic review of the literature and collaborative analysis with individual subject data. J Am Coll Cardiol, 2011. 57(19): p. 1877-86.
12.          Garaulet, M., et al., Site-specific differences in the fatty acid composition of abdominal adipose tissue in an obese population from a Mediterranean area: relation with dietary fatty acids, plasma lipid profile, serum insulin, and central obesity. Am J Clin Nutr, 2001. 74(5): p. 585-91.
13.          Garaulet, M., et al., Relationship between fat cell size and number and fatty acid composition in adipose tissue from different fat depots in overweight/obese humans. Int J Obes (Lond), 2006. 30(6): p. 899-905.
14.          Ebrahimi, M., et al., Omega-3 fatty acid supplements improve the cardiovascular risk profile of subjects with metabolic syndrome, including markers of inflammation and auto-immunity. Acta Cardiol, 2009. 64(3): p. 321-7.
15.          Crochemore, I.C., et al., omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation does not influence body composition, insulin resistance, and lipemia in women with type 2 diabetes and obesity. Nutr Clin Pract, 2012. 27(4): p. 553-60.
16.          Kabir, M., et al., Treatment for 2 mo with n 3 polyunsaturated fatty acids reduces adiposity and some atherogenic factors but does not improve insulin sensitivity in women with type 2 diabetes: a randomized controlled study. Am J Clin Nutr, 2007. 86(6): p. 1670-9.
17.          Lopez-Alarcon, M., et al., Supplementation of n3 long-chain polyunsaturated fatty acid synergistically decreases insulin resistance with weight loss of obese prepubertal and pubertal children. Arch Med Res, 2011. 42(6): p. 502-8.
18.          Vasickova, L., P. Stavek, and P. Suchanek, Possible effect of DHA intake on body weight reduction and lipid metabolism in obese children. Neuro Endocrinol Lett, 2011. 32 Suppl 2: p. 64-7.
19.          Warner, J.G., Jr., et al., Combined effects of aerobic exercise and omega-3 fatty acids in hyperlipidemic persons. Med Sci Sports Exerc, 1989. 21(5): p. 498-505.
20.          Hill, A.M., et al., Combining fish-oil supplements with regular aerobic exercise improves body composition and cardiovascular disease risk factors. Am J Clin Nutr, 2007. 85(5): p. 1267-74.
21.          Mori, T.A., et al., Dietary fish as a major component of a weight-loss diet: effect on serum lipids, glucose, and insulin metabolism in overweight hypertensive subjects. Am J Clin Nutr, 1999. 70(5): p. 817-25.
22.          Thorsdottir, I., et al., Randomized trial of weight-loss-diets for young adults varying in fish and fish oil content. Int J Obes (Lond), 2007. 31(10): p. 1560-6.
23.          Kunesova, M., et al., The influence of n-3 polyunsaturated fatty acids and very low calorie diet during a short-term weight reducing regimen on weight loss and serum fatty acid composition in severely obese women. Physiol Res, 2006. 55(1): p. 63-72.
24.          Couet, C., et al., Effect of dietary fish oil on body fat mass and basal fat oxidation in healthy adults. Int J Obes Relat Metab Disord, 1997. 21(8): p. 637-43.
25.          Guebre-Egziabher, F., et al., Nutritional intervention to reduce the n-6/n-3 fatty acid ratio increases adiponectin concentration and fatty acid oxidation in healthy subjects. Eur J Clin Nutr, 2008. 62(11): p. 1287-93.
26.          Matheson, K.M., et al., n-3 polyunsaturated fatty acids increase thermic effect of food in men with metabolic syndrome. Can J Diet Pract Res, 2011. 72(4): p. 201-4.
27.          Vaughan, R.A., et al., Conjugated linoleic acid or omega 3 fatty acids increase mitochondrial biosynthesis and metabolism in skeletal muscle cells. Lipids Health Dis, 2012. 11: p. 142.
28.          Parra, D., et al., A diet rich in long chain omega-3 fatty acids modulates satiety in overweight and obese volunteers during weight loss. Appetite, 2008. 51(3): p. 676-80.
29.          Harden, C.J., et al., Effect of different long-chain fatty acids on cholecystokinin release in vitro and energy intake in free-living healthy males. Br J Nutr, 2012. 108(4): p. 755-8.
30.          Tack, C.J., et al., Inflammation links excess fat to insulin resistance: the role of the interleukin-1 family. Immunol Rev, 2012. 249(1): p. 239-52.
31.          Monteiro, R. and I. Azevedo, Chronic inflammation in obesity and the metabolic syndrome. Mediators Inflamm, 2010. 2010.
32.          Ikeoka, D., J.K. Mader, and T.R. Pieber, Adipose tissue, inflammation and cardiovascular disease. Rev Assoc Med Bras, 2010. 56(1): p. 116-21.
33.          Suliga, E., Visceral adipose tissue in children and adolescents: a review. Nutr Res Rev, 2009. 22(2): p. 137-47.
34.          Rabe, K., et al., Adipokines and insulin resistance. Mol Med, 2008. 14(11-12): p. 741-51.
35.          Mohammadi, E., et al., Effects of omega-3 fatty acids supplementation on serum adiponectin levels and some metabolic risk factors in women with polycystic ovary syndrome. Asia Pac J Clin Nutr, 2012. 21(4): p. 511-8.
36.          Moreno-Aliaga, M.J., S. Lorente-Cebrian, and J.A. Martinez, Regulation of adipokine secretion by n-3 fatty acids. Proc Nutr Soc, 2010. 69(3): p. 324-32.
37.          Itoh, M., et al., Increased adiponectin secretion by highly purified eicosapentaenoic acid in rodent models of obesity and human obese subjects. Arterioscler Thromb Vasc Biol, 2007. 27(9): p. 1918-25.
38.          Simao, A.N., et al., Blood pressure decrease with ingestion of a soya product (kinako) or fish oil in women with the metabolic syndrome: role of adiponectin and nitric oxide. Br J Nutr, 2012. 108(8): p. 1435-42.
39.          Neff, L.M., et al., Algal docosahexaenoic acid affects plasma lipoprotein particle size distribution in overweight and obese adults. J Nutr, 2011. 141(2): p. 207-13.
40.          Kiecolt-Glaser, J.K., et al., Omega-3 supplementation lowers inflammation in healthy middle-aged and older adults: a randomized controlled trial. Brain Behav Immun, 2012. 26(6): p. 988-95.
41.          Kalupahana, N.S., K.J. Claycombe, and N. Moustaid-Moussa, (n-3) Fatty acids alleviate adipose tissue inflammation and insulin resistance: mechanistic insights. Adv Nutr, 2011. 2(4): p. 304-16.
42.          Itariu, B.K., et al., Long-chain n-3 PUFAs reduce adipose tissue and systemic inflammation in severely obese nondiabetic patients: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr, 2012. 96(5): p. 1137-49.
43.          Dangardt, F., et al., Omega-3 fatty acid supplementation improves vascular function and reduces inflammation in obese adolescents. Atherosclerosis, 2010. 212(2): p. 580-5.
44.          Rudkowska, I., et al., Effects of a supplementation of n-3 polyunsaturated fatty acids with or without fish gelatin on gene expression in peripheral blood mononuclear cells in obese, insulin-resistant subjects. J Nutrigenet Nutrigenomics, 2011. 4(4): p. 192-202.
45.          Ramel, A., et al., Beneficial effects of long-chain n-3 fatty acids included in an energy-restricted diet on insulin resistance in overweight and obese European young adults. Diabetologia, 2008. 51(7): p. 1261-8.
46.          Ramel, A., et al., Effects of seafood consumption and weight loss on fasting leptin and ghrelin concentrations in overweight and obese European young adults. Eur J Nutr, 2009. 48(2): p. 107-14.