Oficjalny partner sklepu:

 

Producenci
Bestsellery
  1. 5902693190783 NEUZ0100001 - NEURONICA ZESTAW NR. 1 KOSMETYCZKA
  2. 5902693196389 NEURONICA MATRIXYL LINE SPECJALISTYCZNE ODŻYWIAJĄCE SERUM DO DŁONI 100 ML
  3. BATON PROTEINOWY 33% CZEKOLADOWY 50G
  4. EssentiALA Pure Essence of Omega 3, 4-pack
  5. ŚRODEK ŻELUJĄCY DO KONFITUR BEZGLUTENOWY BIO 22 g - BIO VEGAN
  6. NAPÓJ MIGDAŁOWY SANTE BEZ DODATKU CUKRU 1L
  7. Otręby Granulowane z Żurawiną 180g
  8. NAPÓJ OWSIANY SANTE BEZ DODATKU CUKRU 1L
  9. Otręby Granulowane ze Śliwką 180g
  10. INULINA BIO 250 g - BIO PLANET
  11. Śliwki suszone 125g
  12. Woda Min. Jamnica 0,75l szkło Pakiet Promo 12 szt.
  13. BATON GRANOLA GREEN TREE Z ŻURAWINĄ 40G
  14. BATON GRANOLA GREEN TREE Z MIODEM 40G
  15. BATON GRANOLA GREEN TREE Z CZEKOLADĄ 40G
  16. Go On masło orzechowe gładkie 180g
  17. CIASTECZKA OWSIANE NIEZŁE CIACHO KOKOSOWE PODLANE CZEKOLADĄ 170G
  18. Baton Crunchy Śliwkowy w Pol. Waniliowej 40g
  19. CIASTECZKA OWSIANE NIEZŁE CIACHO Z ŻURAWINĄ 135G
  20. Ciasteczka Śniadaniowe Cookiss o smaku maślanym 300g 6x4szt
  21. Ciasteczka Śniadaniowe Cookiss Jęczmienne z Chią i Konopią 300g 6x4szt
  22. 5902693196334 SOLVEA FOR YOUR BEAUTY MOISTURISING ESSENCE HYDRO HYALURON SILNIE NAWILŻAJĄCY BALSAM DO RĄK 100 ML
  23. Ciasteczka Śniadaniowe Cookiss Musli z Owocami 300g 6x4szt
  24. Baton Crunchy Orzech-Migdał w Czekoladzie 40g
  25. EssentiALA Pure Essence of Omega 3, 2-pack 2x120ml
  26. FIT CIASTECZKA ZBOŻOWE Z MORELĄ BEZ CUKRU 300G
  27. Żurawina 100g
  28. Baton Crunchy Żuraw-Malin w Pol. Wanil.40g
  29. GUARANA SPROSZKOWANA BIO 150 g - BIO PLANET
  30. Błonnik 5 Zbóż 250g
  31. LIZAKI OKRĄGŁE O SMAKU WIŚNIOWYM BEZGLUTENOWE BIO (7 x 10 g) - CANDY TREE
  32. LIZAKI OKRĄGŁE O SMAKU PORZECZKOWYM BEZGLUTENOWE BIO (7 x 10 g) - CANDY TREE
  33. SKÓRKA CYTRYNY SUSZONA SPROSZKOWANA BIO 9 g - BIO VEGAN
  34. Słonecznik 100g
  35. FIT CIASTECZKA ZBOZOWE Z ŻURAWINĄ BEZ CUKRU 300G
  36. Otręby Owsiane Wysokobłonnikowe 200g
  37. Pieczywo Chrupkie Oliwkowe 150g
  38. Kotlet Sojowy A'la Schabowy 100g
  39. NAPÓJ RYŻOWY SANTE BEZ DODATKU CUKRU 1l
  40. Paprykarz Warzywny 120g
  41. ZAKWAS CHLEBOWY QUINOA W PROSZKU BIO 20 g - BIO VEGAN
  42. KONCENTRAT POMIDOROWY 22% BEZGLUTENOWY BIO 200 g - ZWERGENWIESE
  43. KETCHUP DLA DZIECI SŁODKI BEZGLUTENOWY BIO 500 ml - ZWERGENWIESE
  44. WANILIA MIELONA BOURBON BEZGLUTENOWA BIO 5 g - BIOVEGAN
  45. ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI W PROSZKU BIO 30 g - BIOVEGAN
  46. KAWA ZBOŻOWA MOKA BIO 500 g - ALCE NERO
  47. Olej Kokosowy Virgin Intenson 250ml
  48. OLE SOLE SÓL HIMALAJSKA 1KG SANTE
  49. VEVEY SWISS REGENERATION SERUM DO PAZNOKCI INNOWACYJNA APLIKACJA
  50. LIZAKI OKRĄGŁE O SMAKU CYTRYNOWYM BEZGLUTENOWE BIO (7 x 10 g) - CANDY TREE
Produkty sojowe ALPRO bez GMO!

Produkty sojowe ALPRO bez GMO!

Produkty sojowe ALPRO bez GMO!

Produkty sojowe Alpro nie zawierają soi modyfikowanej genetycznie, co potwierdza certyfikat Cert ID. Produkty sojowe Alpro dostarczają wysokiej wartości białka sojowego i cennych składników odżywczych z soi. Liczne badania naukowe potwierdzają, że soja wywiera korzystny wpływ na organizm: wspomaga obniżanie cholesterolu czy łagodzi dolegliwości klimakterium. Napoje sojowe to alternatywa dla mleka krowiego.

Soja i produkty sojowe
Soja jest rośliną strączkową pochodzącą ze Wschodniej Azji i jest szeroko uprawiana dla swoich jadalnych nasion. Z soi wytwarza się olej sojowy, a produkty sojowe, nazywane czasem białkiem lub mięsem sojowym, są ważnymi składnikami wielu produktów, które z powodzeniem mogą zastępować w naszym jadłospisie mięso czy nabiał. Szeroki wybór produktów sojowych znajduje się w ofercie ALPRO. Belgijska firma, której dystrybutorem na polskim rynku jest SANTE, oferuje konsumentom desery sojowe i napoje sojowe w naturalnej i smakowej postaci.

Zalety soi
Soja jest rośliną, która jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej. Soja zawiera przynajmniej 2 razy więcej białka niż zboża uprawne i ok. 5-10 razy więcej białka niż mleko krowie. Nasiona soi zawierają wiele aminokwasów i dlatego są stosowane powszechnie w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Soja dostarcza witamin z grupy B oraz przyjaznych dla serca kwasów tłuszczowych. Zawiera saponiny, które FDA (Food and Drug Administration, czyli Agencja Żywności i Leków – amerykańska instytucja rządowa zajmująca się kontrola żywności) uznała za substancje, które mogą wpływać na poziom cholesterolu. Korzystny wpływ soi na obniżenie cholesterolu podkreśla światowy ekspert w dziedzinie produktów sojowych – profesor Mark Messina. Messyna jest profesorem na amerykańskim na Uniwersytecie Loma Linda oraz współwłaścicielem firmy Nutrition Matters Inc., która zajmuje się doradztwem żywieniowym. W opinii prof. Messyny, obniżenie złego cholesterolu jest możliwe dzięki proteinom zawartym w ziarnach soi. Jego zdaniem, spożywanie tej rośliny w jakiejkolwiek formie może się przyczynić także do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca, w tym choroby wieńcowej. Ziarna soi zawierają także izoflawony – związki chemiczne o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym, które są uwalniane w trakcie trawienia. Trudno więc nie doceniać pozytywnego wpływu produktów sojowych na organizm.

* Dowiedz się więcej o badaniach prof. Marka Messyny
http://www.soyconnection.com/speakers-experts/expert/mark-messina

Alpro bez GMO z certyfikatem Cert ID
Firma Alpro gwarantuje, że w procesie produkcji NIE używa surowców modyfikowanych genetycznie. W tym celu został zastosowany specjalny system kontroli, który wyklucza jakikolwiek kontakt z organizmami, których właściwości są wynikiem genetycznej ingerencji. System ten został zaaprobowany i jest regularnie poddawany weryfikacji przez Cert ID – jednostkę certyfikującą. Dzięki drobiazgowej kontroli każdego etapu produkcji, który z każdym rokiem jest coraz bardziej udoskonalany, na sklepową półkę trafiają produkty wolne od GMO. W ramach przyznawania certyfikatu Cert ID wyznaczane zostały dwa standardy maksymalnej zawartości GMO. Standard maksymalnej, przypadkowej obecności śladów genetycznej modyfikacji, których z przyczyn związanych z technologią nie da się uniknąć, wynosi 0,1%. Europejski standard został nieco podniesiony i wynosi obecnie 0,9%. „Niektóre ilości śladowe GMO w produktach mogą być uboczne lub nieuniknione technicznie. Taka obecność GMO nie powinna więc podlegać wymaganiom dotyczącym etykietowania i możliwości śledzenia”. Wszystkie wyżej wymienione standardy i sposób etykietowania produktów niemodyfikowanych są zgodne z rozporządzeniem Unii Europejskiej nr 1830/2003 z dnia 22 września 2003 roku.

Kwas fitynowy w produktach Alpro
W żywności mogą naturalnie występować substancje, które ograniczają wchłanianie innych składników odżywczych. Za taką substancję uważa się kwas fitynowy, występujący w soi. Zmniejsza on przyswajalność minerałów, ale zarazem jest przeciwutleniaczem, redukującym wolne rodniki. Nasiona soi zawierają 1-2% kwasu fitynowego w zależności od gatunku i warunków uprawy. W większości ziaren fityna jest także głównym źródłem fosforu w nasionach soi. Jego zdolność do tworzenia chelatów z Ca˛+, Mg 2+ , Zn 2+ , Fe 3+, które są słabo rozpuszczalne i nie mogą być absorbowane, mogło wzbudzać obawę, że podczas konsumpcji produktów sojowych przyswajalność metali będzie upośledzona. Proces fermentacji może jednak zneutralizować tę niekorzystną właściwość. Dzięki specjalnemu procesowi produkcji Alpro rzeczywista koncentracja fityny w napojach sojowych jest bardzo niska (0,05 do 0,09%), natomiast zawartość wapnia w produktach z dodatkiem wapnia wynosi 120mg/100ml, a fityna nie ma znacznego wpływu na przyswajalność wapnia.

Soja a trzustka
Trypsyna i chymotrypsyna są dwoma głównymi enzymami wytwarzanymi przez trzustkę. Substancje zmniejszające szybkość reakcji katalizowanej przez enzym to tzw. inhibitory enzymów. W nasionach soi są obecne 2 rodzaje tych inhibitorów: inhibitor trypsyny Kunitza i inhibitor Bosmana-Birka. Warto jednak pamiętać, że temperatura, czas i wilgotność, wywierają znaczący wpływ na wydajność inhibitorów trypsyny. Gotowanie suchych nasion soi może zredukować zawartość inhibitorów trypsyny o 80-90%. W przypadku procesu produkcyjnego napojów sojowych Alpro inhibitory trypsyny są dezaktywowane. Podobnie jak inhibitory trypsyny hemaglutynina sojowa, oporna na ciepłą suchą obróbkę, jest niszczona podczas gorąco-wilgotnego procesu technologicznego, który stosuje Alpro.

Soja a estrogen
Soja nie zawiera estrogenu, lecz izoflawony (np. genistyn i daidzein), które są fitoestrogenami. To związki roślinne o strukturze chemicznej zbliżonej do endogennego estrogenu, tzw. estradiolu. Fitoestrogeny są obecne w większości roślin i warzyw (nasiona zbożowe, seler, szparagi, brokuły, brukselka, itp.), zawierają izoflawony, jak również ligniny. Prof. Messina i prof. Redmond w 2006 r. opublikowali przegląd dostępnej literatury dotyczącej zależności pomiędzy spożywaniem soi i funkcjonowaniem tarczycy. Doszli do wniosku, że soja nie ma wpływu na funkcje tarczycy, tak więc nie ma powodu, aby pacjenci z nadczynnością tarczycy unikali soi. Jest natomiast ważne, aby ci pacjenci upewnili się, że ich dieta zawiera odpowiednią ilość jodu. Głównymi źródłami jodu są ryby i mleko, więc zwłaszcza weganie mogą mieć niedobory jodu.

Soja a płodność
Żadne badania przeprowadzone na ludziach nie potwierdziły negatywnego efektu spożywania soi na płodność. Niektóre badania sugerują, że izoflawony powodują bezpłodność u niektórych gatunków zwierząt. Problemy z płodnością zaobserwowano głównie u zwierząt, które nie trawią izoflawonów w sposób zbliżony do ludzi. Jednakże dowiedziono, że dieta gryzoni, zawierająca izoflawony, stosowana w przypadku zwierząt hodowlanych, nie zaburza normalnej reprodukcji. W badaniach Storma na dorosłych, którzy spożywali produkty sojowe jako dzieci, nie zauważono żadnych odchyleń statystycznych, jeśli chodzi o dojrzewanie oraz płodność, nie stwierdzono także negatywnych płciowych czy urologicznych odchyleń. W badaniach epidemiologicznych również nie potwierdzono negatywnego efektu spożywania produktów sojowych przez dzieci, zaobserwowanego u niektórych zwierząt. Przeciwnie, badania te potwierdziły bezpieczeństwa sojowych preparatów dla dzieci.

Prawidłowy wzrost i rozwój dzieci spożywających soję
Inne badania przeprowadzone wśród dzieci spożywających soję dowodzą, że ich wzrost i rozwój przebiega normalnie. Do chwili obecnej nie ma wiarygodnych danych dowodzących, że konsumpcja soi powoduje jakiekolwiek odchylenia w normalnym wzroście i rozwoju dzieci. W Azji dzieci zaczynają jeść tradycyjne tofu w wieku 4-6 miesięcy. Nie stwierdzono, by wywoływało to jakiekolwiek negatywne efekty.

Napoje sojowe jako alternatywa dla mleka krowiego
Napoje sojowe są dobrą, odżywczo kompletną alternatywą dla krowiego mleka. W USA w 2006 roku niezależna grupa 14 naukowców zwołana przez Centrum Badań nad Zagrożeniami Ludzkiej Reprodukcji (Center for the Evaluation to Human Reparoduction – CERHR) z NIEHS i Narodowy Program Toksykologii (National Toxicology Program) zrewidowała ostatnie badania naukowe dotyczące tego, czy narażanie na genisten lub sojowe formuły może być ryzykowne dla rozwoju dzieci i płodności. Wyrazili wątpliwy udział niekorzystnego efektu genistenu i sojowej formuły dla dzieci.

*

Sante dystrybutorem Alpro
W 2000 roku firma Sante A. Kowalski sp. j. podpisała umowę z Alpro, na mocy której Sante zostało wyłącznym dystrybutorem tej marki w Polsce. Tym samym portfolio firmy zostało uzupełnione o naturalne i zdrowe produkty roślinne (napoje, desery), będące znakomitą alternatywą do produktów zwierzęcych (mleko, jogurty).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl