Oficjalny partner sklepu:

 

PIZZA na OWSIANYM SPODZIE z JABŁKIEM i KARMELIZOWANĄ CEBULĄ (bez glutenu)
PIZZA na OWSIANYM SPODZIE z JABŁKIEM i KARMELIZOWANĄ CEBULĄ (bez glutenu)

(1 pizza)

Składniki:

ciasto:

1 szklanka mąki owsianej (bez glutenu)
2 łyżki oleju
1/3 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
orzech drożdży
szczypta soli
dodatki:

1/2 jabłka
ser pleśniowy
1 cebula
1 łyżeczka cukru brązowego/miodu/ksylitolu
2 ząbki czosnku
garstka posiekanego szczypiorku
suszone pomidory
sos:

1/2 puszki pomidorów (lub 2 świeże)
2 łyżki mąki kokosowej (https://superzywnosc24.pl/pl/p/MAKA-KOKOSOWA-BIO-500-g-COCOMI/1918)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka szczypta soli pieprzu


Mąkę przesiać do miski, dodać olej, sól, następnie rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru drożdże. Ugniatać ciasto aż powstanie dość zbita konsystencja. Uformować kulę, miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40min.

Przygotować sos: pomidory wlać na patelnię lub do garnuszka, zostawić na małym ogniu na ok. 10 min by lekko odparowały, dodać mąkę i dokładnie wymieszać lub zblendować. Przyprawić.

Cebulę pokroić w krążki lub piórka, smażyć na oleju kokosowym z dodatkiem cukru/miodu/ksylitolu. Po ok. 3-4 min. zmniejszyć ogień i zostawić cebulę aż lekko się skarmelizuje (nabierze ciemniejszego koloru).

Ciasto rozłożyć palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować sosem. Nakładać kolejno : pokrojony ser pleśniowy, cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz cienkie plasterki jabłka i suszone pomidory.

Wstawić do nagrzanego do 230 C piekarnika. Piec ok. 10 min. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl