Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Kasza jaglana powstaje z ziaren prosa. Ten gatunek zboża uprawia się od najdawniejszych czasów – od ok. 4000 lat. Kasza jaglana należy do kasz o niskim stopniu przetworzenia, dzięki czemu zachowuje składniki odżywcze z ziaren prosa. Proso zawiera dużo białka oraz witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny), B6 (pirydoksyny). Kasza jaglana jest lekkostrawna – sprawdzi się jako lekki, a zarazem pożywny posiłek podczas przeziębienia lub jako smaczne danie dla dzieci. Można ją serwować do dań mięsnych i bezmięsnych. Doskonale smakuje okraszona podsmażoną cebulką z boczkiem, doprawiona bryndzą lub ostrym serem. Można ją także podawać na słodko – z jabłkami, śliwkami lub bakaliami oraz w formie słodkich zapiekanek.
Składniki produktu
Kasza jaglana. Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych i innych orzechów, glutenu, sezamu, soi, mleka i gorczycy.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna
1474kJ (348kcal)
Tłuszcz
2,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0,6 g
Węglowodany
68,4 g
w tym cukry
0,1 g
Błonnik
3,2 g
Białko
10,5 g
Sól
0,013 g
Witaminy:
Tiamina (wit. B1)
0,73 mg (66%)*
Ryboflawina
0,38 mg (27%)*
Witamina B6
0,75 mg (53%)*
Kwas foliowy
30 µg (15%)*
Składniki mineralne
Fosfor
240 mg (34%)*
Żelazo
4,8 mg (34%)*
Magnez
100 mg (27%)*
Cynk
3,4 mg (34%)*
Miedź
0,78 mg (78%)*
*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.
Informacje dodatkowe
Nazwa produktu:
Kasza jaglana
Producent:
Sante A. Kowalski Sp. j., ul. Jagiellońska 55A, 03-301 Warszawa